A Wing Tsun egyik jellegzetes fegyvere: a hosszú rúd

Szerző: | 2023. június 27.

A Wing Tsun egyik jellegzetes fegyvere: a hosszú rúd

A  hosszú rúd minden fegyver atyja, a lándzsa a kiralynője, a kard a királya – tartja a shaolin templom mondása.

A Wing Tsun rendszer egyik fegyvere a 260 cm hosszú patkányfarok bot, amely régen csónakhajtó rúdként szolgált. A legenda szerint a Shaolin kolostorból menekülő Chi Shin mester hozta be a bottechnikát a Wing Tsun rendszerbe.

A rúd kezelése 7 (6 és fél) alaptechnikán alapul, amelyek egyszerűsített változatai a Shaolin rúdtechnikának. A rúd használatában ugyanazokat a koncepciókat alkalmazzák, mint a kézharcban. Kerülik a látványos, nagy ívű mozdulatokat, inkább a rövid, célorientált döfésekre helyezik a hangsúlyt.

Egy speciális edzésmódszer a tapadós rúd, ahol az energiát a kézből kell a rúdba vezetni, hogy kövessék az ellenfél fegyverének mozgását. A hosszú rúd az összes hosszú fegyver alapjának tekinthető, mint például a lándzsa vagy a háromágú szigony.

Aki tudja használni a hosszú rudat, annak nem jelent gondot a többi hosszú fegyver használata sem.

Si-Hing Szabó Csaba edzés közben

Korábbi hírek

Szeminárium (2024. március)
Szeminárium (2024. március)

2024. március első hétvégéjén került megrendezésre Budapesten a soronkövetkező szeminárium. A szemináriumot a 10. nagymesteri fokozattal rendelkező...

Nyári tábor (2023)
Nyári tábor (2023)

Augusztus elején került megrendezésre a hagyományos nemzetközi wing tsun nyári tábor Kecskeméten, Si-fu Máday Norbert magas szintű elméleti és...

Edzések

Si-Hing Szabó Csaba

+36 20 972 22 98

kedd, csütörtök 18:00 – 19:30

Edzések helyszíne

FitLine Stúdió Gyöngyös

3200 Gyöngyös, Bethlen Gábor út 30.

Pin It on Pinterest